pondělí 21. července 2014

Pracovní stolek pro školáka - zásuvky

V tomto příspěvku bych rád ukázal postup výroby zásuvek do pracovního stolku, o kterém jsem psal v minulém příspěvku. Vyráběl jsem je už před několika týdny, ale dosud jsem si nenašel čas je dát na blog. Tak to teď trochu napravuju.

Do slepených kontejnerů jsem nejdřív musel doplnit dřevěné hranolky, po kterých se budou zásuvky pohybovat. Ty jsou přišroubované vruty, přičemž oba krajní jsou v rozšířených otvorech, aby se mohly pohybovat při změnách vlhkosti. Příště je ale raději umístím do drážek, mělo by to tak jít umístit ještě přesněji.

Následovalo nařezání všech dílů zásuvek. Čelo je pochopitelně dubové, stejně jako celý stůl. Všechna čela jsou naformátována tak, aby do výřezu pasovala s rovnoměrnou mezerou kolem dokola (ta ještě není definitivní, na finální rozměr bude dohoblováno po sestavení zásuvky)





Všechny vnitřní díly šuplíku jsou z topolu. K této volbě mě přivedly dva důvody - jednak nízká hmotnost a pak taky světlá barva, která udělá pěkný kontrast s tmavším dubem. Spojení pomocí ozubů, čelo s boky pomocí polozakrytých a zadní stěna s boky pomocí klasických otevřených ozubů. Následující obrázky dokumentují postup výroby.

Abych dodržel konstatní tlouštku materiálu před ozuby, vytvořil jsem si jednoduchou pomůcku - kousek dřeva ohoblovaný na tloušťku 6mm. Tloušťku tohoto pomocného prkénka nastavím na rejsku a přenesu na hranu budoucího čela.

Následně nastavím rejsek na šířku zbývající části hrany a orýsuju na bočnici

Tužkou označím polohy budoucích ozubů a podle dřevěného vodítka udělám šikmé řezy. Vodítko mi pomáhá udržet stejný úhel u jednotlivých ozubů. Odpad je potom odřezán lupínovou pilkou a řez začištěn dlátem

Čelo upnu do svěráku, bočnici položím a vyrovnám přesně podle hran  a podle předem narýsované čáry. Nožem potom orýsuju jednotlivé ozuby.


Na zadní stranu čela ještě rejskem udělám jednu linku podle tloušťky bočnice, přesněji řečeno o "chlup" méně. Po sestavení tak bude bok trochu vystupovat a můžu jej přesně dohoblovat. Pilkou proříznu co to jde, po obě narýsované čáry. Protože u polozakrytých ozubů není možné dořezat pilkou až do kouta, používám fintu, kterou jsem viděl na Youtube. Stačí do zářezu po pilce zasunout cidlinu a s citem kladívkem doklepnout. Je samozřejmě nutné použít kovové kladívko, palička by se poškodila.

V dalším kroku si pro usnadnění práce na stolní vrtačce navrtám řadu otvorů, následné vysekávání je pak výrazně snazší. Pak už jen ozuby vydlabu dlátem, nejdřív nahrubo s paličkou a pak dočistím ručně bez paličky. Na začátku vyrobená podložka tl. 6mm zde přijde k užitku, položím ji na stůl a když pak na ni přiložím dláto, bude stěna spoje mít rovnoměrnou tloušťku a bude hezky rovná.



A nakonec už zbývá spoj jen sesadit



1 komentář:

  1. Ahoj, s cidlinou nas to na ucnaku taky tak ucili, ale misto kovoveho kladiva ti doporucuji pouzit kousek tvrdeho dreva, funguje to stejne, ale ochranis si cidlinu. Ta 6mm podlozka pri zacistovani dlabu - moc pekne zase jsem se neco priucil. Diky Petr

    OdpovědětVymazat